Top Vardagsbetraktelser bloggar Blogglista.se Blogg Topplista Allmänt Matbloggstoppen

måndag 19 december 2011

Ingen jul utan vörtbröd

Vörtbröd ska det vara & hembakat med kärlek. I söndags snodde Alfons & jag ihop två stora bröd med ett riktigt bra recept :0)

Recept:
50 g jäst
33 cl julmust
33 cl porter
250 g kesella
1 dl brödsirap
1-2 msk flytande vört
1 msk mald ingefära
2 msk mald pomeransskal
1/2 tsk mald kryddnejlika
ca 17-98 dl rågsikt

Bread flavored wiht wort & it must be home made baked with love for christmas Last sunday me % Alfons baked to big bread with a really good recipe: 0)


Ett favorit recept till vörtbröd...
Jag & Alfons är igång med söndags baket :0)
Smula jästen i en bunke...
Lös jästen i julmust &...
Porter...
Tillsätt kesella...
Sirap & vört...
Tillsätt kryddorna...
Blanda i mjölet, lite i taget, kör degen i bakmaskin...
Här får man känna sig fram med mjölet, receptet säger 22 dl mjöl, men det blir på tok för mycket. Avsluta med att strö över mjöl &...
Låt degen jäsa i 2 timmar...
Så här fin är degen efter första jästiden...
Häll upp degen på bakbord &...
Knåda degen till två stycken avlånga bröd...
Låt dem jäsa i ca 40 minuter &...
Snitta dem med en vass kniv...
Grädda i 225 grader i ca 23- 40 minuter, beroende på ugn, släng in ca 1 dl vatten i botten på ugnen när börden ställs in. Vår ugn är het & snabb, bröden ska kännas ihåliga när man knackar på dem.
Lår bröden svalna på galler under bakduk.

2 kommentarer: