Top Vardagsbetraktelser bloggar Blogglista.se Blogg Topplista Allmänt Matbloggstoppen

söndag 11 januari 2015

Koka fond på havskräftor

I lördagskväll rasade vansinnesstormen utanför knuten, samtidigt som vi satt framför brasan & mumsade i oss havskräftor från Falkenberg. Extra duktiga, då vi sparade alla kräftskal som kokades ihop till en ljuvlig fond idag. En fond lagad med kärlek.

Saturday night & the storm raged outside, we sat comfortably in front of the fireplace & had langoustines from Falkenberg. We saved all the crayfish shell & boiled a delicious bouillon today, cooked with love.


 Havskräftor, surdegsbröd, krispiga grönsaker & vitt i glasen, kan inte bli annat än bra!
 Att koka fond är inte alls komplicerat bara man har tiden.
Gör så här: Bränn av skalen i smör på hög värme.
Tillsätt konjak. Till skal från ca 1 kg kräftor använde vi ca 1 dl konjak.
 Ta bort pannan från spisen & sätt eld på vätskan.
 Flambera ett kort ögonblick.
 Sätt tillbaka pannan på spisen, tillsätt 1 delad fänkål, 1 stor delad gul lök, 2 krossade vitlöksklyftor, 2 skivade morötter.
 Fyll upp med vatten så att det täcker skal & grönsaker. Puttra under lock i ca 40 minuter. Låt sedan allt stå & svalna i pannan.
När det svalnat, sila av. Koka upp fonden & reducera ner den en smula. 
Efter det hällde vi upp fonden i två burkar som nu förvaras i frysen.
Två stycken burkar fyllda med guld från havet kan senare bli en härlig soppa eller en läcker sås :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar