Top Vardagsbetraktelser bloggar Blogglista.se Blogg Topplista Allmänt Matbloggstoppen

tisdag 28 juni 2016

Syrlig citronkladdkaka

Jag hittade ett recept på syrlig citronkladdkaka med brynt smör, skapat av årets mästerkock i senaste numret av Elle mat & vin. Å vilket recept sen då, hur smarrigt som helst. Jag bakade kakan dagen innan jag skulle bjuda på den, i en rund form med löstagbara kanter & stansade sedan ut små runda portionsbitar. Väldigt lyckat, denna härligt kladdiga kaka kommer jag garanterat baka igen :)

Recept:
150 g smör
2 ägg
2 1/2 dl socker 
1 citron, rivet skal & pressad saft
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
florsocker att pudra över

Smöra & mjöla en rund form med löstagbara kanter. Bryn smöret gyllenbrunt & låt svalna. Vispa ägg & socker vitt & fluffigt. Rör ner pressad citronjuice & skal. Blanda mjöl med vaniljsocker & rör ner i smeten. Häll ner smöret, lite i taget & blanda till en jämn & fin smet. Häll över smeten i formen & grädda mitt i ugnen 25-30 minuter på 150 grader. Ta ut kakan & låt svalna. Låt kakan stå i kylen till servering. Servera kakan i tårtbitar eller stansa ut bitar. Jag serverade vaniljglass till kakan istället för grädde & färska hallon.

I found a lovely recipe of a lemon sticky cake in the latest issue of Elle mat & vin (Elle food & wine). An amazing cake I sure will bake again.

150 g butter (brown the butter & let it cool)
2 eggs
2 1/2 cups sugar
1 lemon, grated zest & juice
1 1/2 cups flour
1 tsp vanilla sugar

Whisk egg & sugar, white & fluffy. Add zest & lemon juice & than flour & vanilla sugar. Stir last in the butter & mix to a smooth batter. Bake in a round shape for 25-30 minuts in 150 degrees. Let the cake stand in the refrigerator until serving. I served the cake with vanilla ice cream & fresh raspberries.


 Även om det finns många inspirerande recept på nätet så finns det inget som slår känslan av att bläddra runt bland recept i en bok eller i ett fint magasin.
 Smöret till kakan ska brynas till det doftar kola & blir härligt brunt.
 Ägg & socker vispas vitt & fluffigt.
 Syrlig färskpressad citronjuice & skal från en ekologisk citron blandas i smeten.
 Smöret blandas försiktigt i smeten innan kakan gräddas i ugnen.
Jag bakade kakan dagen innan den skulle ätas, vilket gjorde att den stod till sig & blev helt perfekt kladdig.
 Dessert serverad. Liten rund stansad citronkaka kaka pudrad med florsocker & serverad med hemlagad vaniljglass, färska hallon & ätbara blommor från trädgårdslandet :)
Vaniljglassen är super enkel & super god, lovar att återkomma med recept på den ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar